Túl sok időt töltenek az idősek a TV előtt – Változtass az életeden!

TV nézés idős ember

Bár rengeteg statisztika létezik, ökölszabályként elmondható, hogy egy átlagos magyar ember nagyjából 4 órát tölt a TV előtt. Ez rengeteg idő, és ez a szám az idősek körében még magasabb. Ők azok, akik jellemzően délelőtt, vagy kora délután is a TV előtt ülnek.

Holott ez hihetetlenül káros. Ha a számokat összeadjuk ez azt jelenti, hogy egy idős ember aktív idejéből rengeteg időt tölt TV nézéssel. Nagyjából egy évben a 12 hónapból 2 hónapja a TV-re megy el. Ez hihetetlenül magas szám! De egyes embereknél ez a szám három hónap is lehet, ha naponta 6 órát megy a TV készülék.

A televíziónézés több szempontból is káros. Kutatások bizonyították be, hogy a televízió negatív hangvételű műsorai növelhetik a szorongást az idősek körében és fokozhatják a depresszióra való hajlamot – ríja a www.40plusz.hu.

A másik komoly érv a tv nézés ellen az idősek esetében a fizikai aktivitás lecsökkenése. Szintén kutatások támasztották alá, hogy a TV nézés csökkenti az élettartamot. Ennek oka egész egyszerűen a fizikai aktivitás hiánya. Ez pedig idős korban is komoly hiba. Ha idősebb korunkban is aktívak vagyunk, rendszeresen mozgunk, az évekkel tolhatja ki a várható élettartamot, és a betegség nélküli éveket.

Álljunk tehát fel a TV elől, és fordítsuk hasznosabbra időnket, vagy legalább is csökkentsük a TV előtt töltött időt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.