A Red Bull

Red Bull

A Red Bull napjainkban már nem csupán az energiaitaláról híres, hanem a sportélet számtalan területén is képviselteti magát saját csapataival.

A Red Bull története

Az energiaital megalkotója egy osztrák vállalkozó, Dietrich Mateschitz volt. Az alapötletet azonban Mateschitz a messzi Thaiföldről hozta magával. Ott ugyanis már akkoriban gyártották az úgynevezett Krating Daeng italt, amely nagy hatást gyakorolt az osztrák úriemberre. Rájött arra, hogy az italt fogyasztva, a szervezete sokkal gyorsabban küzdi le az időzónák váltakozásából adódó gondokat.

A Krating Deang italt (magyarul vörös gaur) Chaleo Yoodhya találta fel. Mateschitz mindenképpen szerette volna Európávál is megkedveltetni ezt a csodaszert, de úgy vélte, hogy az ízvilágon kissé finomítani kellene, hogy az jobban megfeleljen a nyugati emberek számára.

Nem is várt túl sokat a változtatások elvégzésével és ennek köszönhetően a Red Bull hamarosan formát kezdett ölteni. Matechitz és Yoodhya közös vállalkozásként 1984-ben alapították meg a Red Bull GmbH-t. Az új energiaitalt a mára már klasszikusnak számító kék-ezüst, igen tetszetős fémdobozban dobták elsőnek piacra 1987-ben. A Red Bull ezután gyorsan meghódított a világot, csak úgy, mint a szlogenje: A Red Bull szárnyakat ad!

Az ital 1992-ben már nemzetközi piacokra lépett. Ausztrián kívül elsőnek Magyarországon és Szlovéniában kóstolhatta meg a fogyasztó közösség a Red Bull-t és a siker nem maradt el. 1997-ben a tengerentúlon is hódításba kezdett és megjelent az USA boltjaiban, legelőször Kaliforniában volt kapható. 2000-ben a Közel-Keleten is forgalmazni kezdték.
A vállalat 2008-ra oly sikeres lett, hogy Mateschitz szerepelt a Forbes magazin által összeállított a világ 200 leggazdagabb embereiről szóló listán.

Érdekesség, de a Red Bull székhelye mind a mai napig egy kis település, Fuschl am See, ami Salzburg mellett található.

Az energiaital összetétele

A Red Bull összetétele országonként változhat a helyi ízléseknek megfelelően. Magyarországon koffeint, arginint, glükózt, B-vitamint, taurint és szacharózt tartalmaz. Nálunk van cukormentes változat is, amelyben édesítőszereket használnak.

A Red Bull lehetséges egészségkárosító hatásaira vonatkozóan számtalan vizsgálat indult, de komoly negatívumokat egyik sem talált. A koffein mennyisége az ital esetében sem nagyobb, mint a kávékban megszokottaké, bár ez országonként szintén eltérő lehet. A taurin tartalmát is vizsgálták, de nem találtak az italban olyan nagy mennyiségben jelen, ami esetleg káros lehetne. A taurin ráadásul az emberi szervezetben természetesen is előfordul.

Red Bull Racing

A Red Bull Racing a Red Bull vállalat tulajdonában álló egyik Forma 1-es istálló. A vállalat másik csapata a Toro Rosso.

2004-ben Dietrich Mateschitz megvásárolta a Ford Motor tulajdonában álló Jaguar Racing csapatot. A Red Bull Racing a következő évben, 2005-ben mutatkozott be az ausztrál nagydíj keretein belül. Egyik első pilótájuk volt David Coulthard, akihez 2007-ben Mark Webber csatlakozott.

2009-ben Coulthard távozott a csapattól és helyébe Sebastian Vettel lépett.

Marketing

A Red Bull a Forma 1-en kívül szinte az összes sportágban képviselteti magát, de a zenei világban is jelen van.

Magyarországon 2012-ben szervezték meg első alkalommal a Red Bull Pilvakert, amely zenei és kulturális esemény formájában állított emléket az 1948/49-es forradalom és szabadságharcnak.

Hazánkban ezen kívül szintén híres a Red Bull Air Race légibemutató is. Kevesen tudják, de a Red Bull a filmgyártásban is érdekelt, elsősorban sport és ifjúsági témájú filmeket készítettek eddig.

Red Bull bolt

Manapság a Red Bullnak a világon számtalan rajongója van. Online felületeken rengeteg Red bull bolt érhető el, ahol a rajongók ajándéktárgyakat, pólókat, kulcstartókat, bögréket és sok-sok egyéb Red Bull-os cuccot vásárolhatnak maguknak, ismerőseiknek, barátaiknak vagy rokonaiknak. Ezek a helyek garantáltan olyan fan-kedvencek, ahol minden rajongó talál magának valamit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.