Laptop, notebook, ultrabook, netbook – tegyünk rendet!

notebook

Annak a kérdésnek szeretnénk utánajárni, hogy mi a különbség a laptop, a notebook és az ultrabook között, mert körbekérdeztünk néhány embert és az derült ki, hogy sokan még ma sincsenek tisztában a különbségekkel, és e szavakat egymás szinonimájaként használják.
Volt olyan válaszadó, aki azt mondta, hogy semmi különbség nincs, ám ez nem teljesen igaz. Laptopnak a régebbi hordozható számítógépeket nevezték, amelyek még eléggé nagyok és nehezek voltak, a mai modernebb, kisebb és könnyebb készülékeket notebook-nak nevezik. Bár az is tény, hogy ezek a szavak meglehetősen összeolvadtak a hétköznapi szóhasználatban. A laptopokat még lehetett külön hordozótáska nélkül hordozni, hiszen rendelkeztek egy füllel, amely lehetővé tette a hordozást.
Napjainkban egyre elterjedtebb a netbook és az ultrabook kifejezés is, lássuk mit is takarnak ezek. Az ultrabook kifejezést az Intel alkotta meg, és ő azokra a gépekre használta, amelyek ára nem haladta meg az ezer dollárt, ám a köznyelvben mégsem ezekre a gépekre használják a kifejezést, hanem az ultravékony, ultrakönnyű készülékekre. Valójában tehát az ultrabook is egy notebook. Csakúgy, mint a netbook. Ez utóbbi kifejezést a kisebb és „butább” gépekre terjedt el, amelyek elsősorban csak internetezésre használhatók, emiatt áruk is alacsonyabb, mint a komolyabb társaiknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.