Haikuíró versenyt és japán családi napot rendeznek Szekszárdon

Haikuíró versenyt hirdetett és a japán kultúrát bemutató családi napot rendez a japán kultúra napja, november 3-a alkalmából a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ.RPK Tramplin

Hétfőn kiállítást is rendeznek a tradicionális japán versformában készült legjobb alkotásokból, amelyeket 25 jelentkező verseiből háromtagú zsűri választ ki – mondta Péter Judit, a program szervezője az MTI-nek. A szekszárdi kiírásra érkezett – szigorúan kötött formájú: háromsoros, 17 szótagos – költemények visszatérő motívuma az ősz, a csillagok, az álom, de a hazaszeretet és Szekszárd is megjelenik bennük – tette hozzá.
A kiállításon a legjobban sikerült 10 mű mellett haikuk által ihletett origamikat, valamint haigákat, azaz haikuk hatására készült festményeket mutatnak be.
November 8-án, szombaton Ha haiku címmel rendezendő családi napon előadások, filmek, kézműves foglalkozások adnak ízelítőt a japán kultúrából, mások mellett szó lesz a szamuráj kardokról, a teaművészetről, irodalomról és a kalligráfiákról. A foglalkozásokon az érdeklődők az origami- és haigakészítést is elsajátíthatják, az elkészült hajtogatások az október végén, november elején zajló origami világnapok programjának részeként a világhálón virtuális kiállításon lesznek láthatók.
Szekszárdon első ízben rendeznek programokat a japán kultúra napja alkalmából, amelyet Mucuhito japán császár (1852-1912) születésnapjának évfordulóján 1947 óta ünnepelnek a távol-keleti országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.