Filmbemutató és pódiumbeszélgetés a Ne vásárolj semmit! napon

A Ne vásárolj semmit! napot több mint tíz éve környezetvédő és más fogyasztáskritikus szervezetek rendezik meg világszerte minden év novemberének utolsó péntekjén, hogy felhívják a figyelmet a túlfogyasztás következményeként kialakuló káros környezeti és társadalmi hatásokra. Magyarország 2011-ben csatlakozott először az akcióhoz.
Idén a nemzetközi napon a Kino moziban vetítik le a Tudatos Vásárlók Egyesülete által készített, Brazíliában forgatott filmet, amely bemutatja a Magyarországon is egyik legnépszerűbb gyümölcsléként fogyasztott narancslé elkészülésének körülményeit. A film készítői arra is keresik a választ, hogy milyen szerepe van a helyzet kialakulásában azoknak az európai szupermarketláncoknak, ahol a narancslé döntő többségét a fogyasztók vásárolják – olvasható az egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében.
A bemutató utáni pódiumbeszélgetésen egyebek mellett a termelők kiszolgáltatottságáról is szó lesz Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének egyik alapítója, valamint a témával foglalkozó szakmai képviselők, kutatók és közéleti személyiségek részvételével. A beszélgetést a film riportere, Bombera Krisztina moderálja.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2002 óta népszerűsíti az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlást, életmódot Magyarországon. A szervezet 2004 óta működteti a www.tudatosvasarlo.hu portált, 2009-ben pedig elkészítette Magyarország Zöld Térképét (www.zoldterkep.hu), amely a fenntartható életmódot segítő boltokat, szolgáltatásokat gyűjti össze az ország egész területén. 2010-ben elindította a háztartások “zöldebbé” tételét segítő, ehhez tanácsokat nyújtó ÖkoKöröket (http://tudatosvasarlo.hu/okokorok), valamint ugyanebben az évben az Ökofitnesz (www.okofitnesz.hu) online közösségi platformot, amely interaktív és játékos módon segít a környezettudatos életvitel kialakításában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.