Építésztörténeti filmsorozat szerdánként a Magyar Építészek Házában

gyulai várszínház

Hat héten át zajló vetítéssorozta keretében mutatják be a Magyar Építészek Házában az Építészkorzók című, 12 részes, építészeti-építészettörténeti filmsorozatot. Az alkalmanként két részt bemutató vetítéseket kötetlen szakmai beszélgetés követi a filmekben szereplő építészekkel.

Szakmai vetítések keretében idén hat egymást követő szerdán a Magyar Építőművészek Szövetsége Kós Károly Termében mutatják be a filmsorozatot – mondta el Csontos János, az Építészkorzók szerkesztő-producere kedden az MTI-nek.
A sorozat célja, hogy a laikus néző számára is élvezhető módon mutassa be a magyar építészettörténetet és hidat képezzen a régi építészeti törekvések, irányzatok, korstílusok és a mai kortárs architektúra élvonala között.
A jeles építészeti helyszíneken olyan elismert Ybl-, Kós Károly-, Prima Primissima , Kossuth- és Széchenyi-díjas építészek, professzorok, akadémikusok mutatják be epizódonként a vizsgált korszakokat, akik jó ismerői, szakértői az adott korszaknak és személyes kötődésekkel is rendelkeznek a témához.
A szerdai vetítéseket követő beszélgetéseken május 7-én Ferencz Marcel és Dévényi Tamás lesz a szerkesztő vendége, 14-én Nagy Gergely és Skardelli György, 21-én Cságoly Ferenc és Czigány Tamás, 28-án pedig Turi Attila és Winkler Barnabás. Júniusban két alkalommal kerül sor a programra: 4-én Klein Rudolffal és Wagner Péterrel beszélget Csontos János, 11-én pedig Istvánfi Gyulával és Vadász Györggyel.
A sorozat egyes epizódjaiban szó esik a pannonhalmi bencés és a ciszterci építészetről, a magyarországi Bauhaus-kísérletekről, az urbánus építészet jellegzetességeiről, de lesz szó az ókori és a népi építészet örökségek magyarországi jelenlétéről, a nemzeti szecessziós kísérletekről, a magyarországi közösségi kolóniaépítészetről a Wekerle-telep példáján keresztül, a hatvanas-hetvenes évek középületeiről, valamint az organikus és a két világháború közti építészetről, a magyar art decoról és a magyar modern architektúra itáliai hatásairól is.
A sorozat elkészülését a Nemzeti Kulturális Alap Építőművészeti Szakkollégiuma és a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.