A zárak, mint mechanikus szerkezetek karbantartása…

zárszerviz

A karbantartás részeként önmagában már egy olajozás is elengedhetetlen művelet minden mechanikus szerkezetnél. Nyílászáróink zárszerkezetének hosszú élettartama érdekében, valamint hogy elkerüljük a kulcsok zárba szorulását, esetleg törését érdemes néhány jó tanácsot megfogadnunk.

A zárszervizekben vásárolt termékekhez a gyártók rendszerint használati utasítást is mellékelnek, amelyekben általában óva intenek bennünket a szerkezetek bármiféle kenésétől, olajozásától. Az esetek többségében ráadásul a gyártó által forgalmazott olajozószereket ajánlják kizárólagos megoldásként. Bár elsőre az gondolhatnánk, hogy az élettartam csökkentése, illetve mielőbbi új termék vásárlása lehet a gyártók célja, a valóságban a probléma jóval összetettebb.

A zárszervizek és gyártók által forgalmazott speciális zárolajzók egyáltalán nem jobbak, mint bármely más cég terméke. Ám a szerkezetek házi barkácsolása és javítása nagyságrendekkel többet árthat a zárnak, mint amit javít azon. A nem szakszervizben történő javítás ráadásul a már jól ismert garanciával vagy garanciavesztéssel kapcsolatos vitát szülhet. Mielőtt a meghibásodott vagy csak szoruló zárhoz hozzányúlnánk – esetleg az azt végérvényesen tönkre is tehető étolajat alkalmazzuk – érdemes felkeresnünk a javítás gyors és költséghatékony módját jelentő hazai zárszervizek valamelyikét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.