A leghíresebb hegesztő a filmvilágban

hegesztő Jennifer Bails

Emlékeznek még a FlashDance c. zenés filmre? Alex, akit Jennifer Bails játszott nappal hegesztőmunkásként dolgozott egy gyárban, hogy aztán esténként egy bárban táncosként lépjen fel.

A filmekben rendszeresen megjelennek a különböző szakmák, de kevés olyan ikonikus kép él bennünk, mint a hegesztőgépekkel dolgozó táncoslány. Hogy miért ilyen erőteljes ez a kép? Talán azért mert a színésznő alapvetően egy vékony alacsony lány, míg a hegesztés tipikusan nehéz fizikai munka. Talán a végletes kontraszt miatt. Mi állhatna távolabb attól, hogy a lány balettáncos akar lenni, ami csupa kifinomultság és lágyság, miközben napi szinten egy hegesztőgéppel dolgozik, a hőben és a szikrák között.

Talán ez a nagyon erős kontraszt, ami már-már szinte a groteszk határán táncol adja meg ennek a képnek az erejét. Nem véletlen, hogy a film fotózás a során a táncjeleneteken kívül épp azok a képek az igazán jellegzetesek, amikor Jennifer Bails hegesztőként dolgozik a gyárban. (kép forrása: Bmax hegesztéstechnika)

A film képei a gyárban hegesztőmunkásként dolgozó lányról különösen jól reflektáltak a szocialista országokban. A film 1983-ban jelent meg, és ekkor a szocialista ipar nagy számban alkalmazta idehaza is gyári munkások között a nőket. Bár a film amerikai volt, mégis érthető és átérezhető volt a gyáriparban dolgozó nők számára is.

Talán ennek is köszönhető, hogy idehaza egy generáció számára meghatározó filmmé vált a Flashdance, és a táncos-hegesztőlány Jennifer Bails.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.